genel haber, Güncel

Jeoloji Müh. Odası İl Temsilcisi Özdemir, “Depremi unutmamalıyız, o gün geldiğinde hazır olmalıyız”

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin farklı şehirlerinde meydana gelen depremler sonra Kayseri başta olmak üzere 4 kent için uyarıda bulunmuştu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, “Halk olarak yöneticilerimize depremi unutturmamalıyız. . Biz depreme gün veremeyiz. Teknik olarak depremin ne zaman olacağının ölçülmesi çok zor ve hatta imkansız. Sadece olabilecek şiddetini tahmin ediyoruz. O kötü gün geldiğinde hazır olmalıyız. Bunun içinde hep beraber sadece Kayseri için değil, Türkiye’nin neredeyse birçok şehrinin altından fay geçiyor bunun için önlem almalıyız” dedi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşanan peş peşe depremlerin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çeken bir açıklama yapmıştı. Görür, deprem konusuyla ilgili Kayseri başka olmak üzere 4 kenti uyarmıştı. Kayseri’de bulunan faylar ve üretebileceği şiddet kapasitesi hakkında konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, “Kayseri aktif fay kuşaklarından birinin üstünde. Kayserinin altından Erkilet fay hattı ve Erciyes fay hattı olmak üzere 2 adet fay bulunuyor. Birisi şehrin kuzeyinden biriside şehrin güney doğusundan geçiyor. Naci Görür hocamızda bu fay hatlarının aktif olmasından dolayı Kayseri için deprem üretme kapasitesinin yüksek olduğunu ve bu konuda dikkat etmemiz gerektiğini söyledi. Maden Teknik ve Arama (MTA) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bu konuda çalışıyor. MTA verilerine göre Kayseri’de 7 şiddetinde, İTÜ verilerine göre de 7,2 şiddetine kadar deprem üretme kapasitesine sahip olduğu öngörülüyor. Bu demek değildir ki bu şiddette deprem olacak. Bu kapasiteye sahip deprem için tedbir almalıyız demek oluyor. Kayseri’de olacak deprem 6 veya 6,5 şiddetinde de olabilir. Ama maksimum şiddet 7,2” ifadelerini kullandı.

‘KAYSERİ’Yİ SAĞLAM ZEMİNE DOĞRU KAYDIRMALIYIZ’

Yumuşak zeminde yüksek kat olayından vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Özdemir, “Binanın temeli ne kadar sağlam yapılırsa yapılsın binayı belli bir yorgunluğa itiyoruz. Kayseri’de de bu konuda pek iyi değiliz. Sağlam zemine doğru şehri kaydırmalıyız. Tabi bu uzun ve yüksek maliyetli bir süreç. Aynı zamanda alt yapımızı da depreme dayanıklı yapmalıyız. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremde en büyük sıkıntı hala alt yapı eksikliklerini tamamlayamadığımız için oradaki insanlar hala mağdur. Su bulamıyorlar, kanalizasyonda sıkıntı var. Elektriksel sıkıntılar çözüldü ama diğer sıkıntılar bazı illerde çözülebilmiş değil. Bu da deprem anında yerin altındaki alt yapımızın da gitmesinden kaynaklanıyor. Bu durumu çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN NEREDEYSE BİRÇOK ŞEHRİNİN ALTINDAN FAY GEÇİYOR BUNUN İÇİN ÖNLEM ALMALIYIZ’

Deprem için önlem alınması gerektiğini ifade eden, “Halk olarak yöneticilerimize depremi unutturmamalıyız. Biz yaşamasak bile benim çocuğum veya torunum Kayseri’de bu depremi yaşayacak. Çünkü muhakkak olacak bir gün bu deprem. Biz depreme gün veremeyiz. Teknik olarak depremin ne zaman olacağının ölçülmesi çok zor ve hatta imkansız. Sadece olabilecek şiddetini tahmin ediyoruz ama süre veya gün veremiyoruz. O kötü gün geldiğinde hazır olmalıyız. Bunun içinde hep beraber sadece Kayseri için değil, Türkiye’nin neredeyse birçok şehrinin altından fay geçiyor bunun için önlem almalıyız. Bunu bazı ülkeler yaptı. Şili, Japonya yaptı. Şili 1960’da 9,2 şiddetinde bir deprem yaşadı. 500 kilometrelik bir fay hattı kırıldı, 500 bin insan öldü. 2010 yılında 9,1 şiddetinde bir deprem yaşadı 500 insan öldü. 50 yılda tüm şehirlerini depreme dayanıklı hale getirdiler. Bizde yapabiliriz. Biz bu güçte bir ülkeyiz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir