Güncel, Teknoloji & Bilim

NASA yarışmasında birinci olan takım Kayseri ve Türkiye’yi temsil edecek

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – NASA Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması (NASA SPACE APPS CHALLENGE), takımların Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) tarafından organize edilen Uluslararası yarışmasına Hidayet Aydoğan Sosyal Bilimler Lisesi ‘Bold’ takımından katılan öğrenciler Kayseri’den proje birincisi oldu. Okul Müdürü Nazif Cindi, “Öğrencilerimize fırsatlar verildiğinde çok güzel projeler ortaya çıkarıyorlar. Öğrencilerimiz projelerini Amerika’ya gönderdiler orada incelenecek. Ardından online bir yarışma olacak” dedi.

Bu yıl Kayseri’de ilk kez düzenlenen NASA Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışmasına 6 okuldan 7 takım katıldı. NASA uluslararası uzay uygulamaları Yarışmasında Kayseri’den Hidayet Aydoğan sosyal bilimler Lisesi Fethi Ahmet Öner Mentorlüğünde 10-D sınıfı öğrencilerinden Furkan Yalçın ve Ahmet Emin Atasoy tarafından kurulan ‘Bold’ takımının projesi birinci oldu. Proje birincisi olan takım Global olarak Kayseri’yi ve Türkiye’yi temsil edecek. Öğrencilere fırsat verildiğinde çok güzel projeler ortaya çıktığını ifade eden Okul Müdürü Nazif Cindi, “Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Biz Sosyal Bilimler Lisesiyiz. Yarışmaya katılan okullara baktığımızda genelde fen liseleri, diğer proje okulları var. Sosyal bilimler lisesi olmamıza rağmen bu dalda ‘Bold’ isimli takımımız, Kayseri birincisi oldu. Öğrencilerimize fırsatlar verildiğinde çok güzel projeler ortaya çıkarıyorlar. Öğrencilerimiz projelerini Amerika’ya gönderdiler orada incelenecek. Ardından online bir yarışma olacak. Oradaki yarışmanın sonucunda da yurt dışında okulumuzu, ülkemizi temsil edecekler” ifadelerini kullandı.

‘KAYSERİ’DE 6 OKULDAN TAKIMIN KATILDIĞI YARIŞMADA BİRİNCİ OLDU TAKIMIMIZ’

Kayseri’den 6 takımın katıldığı yarışmada kendi öğrencilerinin birinci olduğunu söyleyen proje danışmanı ve Biyoloji Öğretmeni Fethi Ahmet Öner, “NASA Uzay Uygulamaları yarışmasında öğrencilerimizle beraber Kayseri’de ilk defa düzenlenen bu yarışmaya katıldık. Bu yarışmada öğrencilerimiz aydaki depremlerin 3 boyutlu sismik verilerini alarak haritalama tekniği ile projelendirdiler. Projeyi duyduktan sonra bizler öğrencilerimizi bilgilendirerek, gerekli bilgileri açıklayarak projeye katılmaları konusunda teşvik ettim. Öğrencilerimizde kendilerini 3 gün içerisinde hazırlayarak bu projeyi alanında uzman 3 akademisyen jüriye sundu. Proje jüri tarafından değerlendirilip Kayseri’de 6 okuldan takımın katıldığı yarışmada birinci oldu takımımız. Bu bizim için gurur verici. Öğrencilerimi bu anlamda tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

‘ULUSLARARASI ARENADA PROJEMİZLE HEM İLİMİZİ HEM DE ÜLKEMİZİ TEMSİL ETME HAKKI KAZANDIK’

Öğrencilerin sunumlarını 7 dakika içerisinde İngilizce olarak gerçekleştirdiklerini anlatan proje danışmanı Öner, “NASA Uzay Uygulamaları öğrencilerimizin daha çok ilgisini artırmak için 30 konudan oluşan bir meydan okuma konusu belirlemiştir. Bu meydan okuma konusundan biri olan aydaki depremleri sismik haritalandırma tekniği konusunu öğrencilerimiz seçerek projelendirmesini gerçekleştirmiştir. Bu proje Kayseri’de Şehir Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşmiştir. Orada İl Milli Eğitim Müdürümüz Bahameddin Karaköse, Sayın Talas Kaymakamımız Yaşar Dönmez, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Elmalı’da katılım sağlayarak bizleri onurlandırdılar. Yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrencilerimiz sunumlarını 7 dakikada gerçekleştirerek sayın jüri önünde birinci oldular. Uluslararası arenada projemizle hem ilimizi hem de ülkemizi temsil etme hakkı kazandık. İnşallah orada da güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

‘JÜRİDEN BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALDIK’

Uluslarası yarışmada Amerika, Kanada Avrupa’dan katılavak olan takımlarla yarışacaklarını ifade eden 10’uncu Sınıf Öğrencisi Furkan Yalçın, “İngilizce yazılım alanına ilgi duyuyorum. İlerde en büyük hayalimde en büyük hayalimde iyi bir yazılımcı olmak. Aslında projeye başlarken çok umudumuz yoktu ama proje sürecinde daha da heveslendik. Kazanacağımızı düşündükçe daha da heveslendik. Ardından bu projeyi geliştirdik ve sunumumuzu İngilizce olarak gerçekleştirdik. Jüriden birincilik ödülü aldık. Bundan sonra globelde yarışacağız. Globalde Amerikalılar, Kanadalılar ve Avrupa’dan katılan takımlarla. Onların projeleriyle kendi projelerimizi karşılaştıracağız. Ardından NASA jürileri projeleri değerlendirecek” şeklinde konuştu.

‘KENDİMLE GURUR DUYUYORUM’

Yarışmada birinci oldukları için gurur duyduklarını söyleyen 10’uncu Sınıf Öğrencisi Ahmet Emin Atasoy, “Projeyi mentorumuz ve aynı zamanda Biyoloji öğretmenimiz olan Fethi Ahmet hocamız söyledi. Arkadaşım Furkan ile beraber katıldık ve kazandık. Çok zorluk yaşamadık 2 gün sıkı çalıştık. Kendimle gurur duyuyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir