genel haber, Güncel

CHP YÖNETİCİSİ AV.ÜNALMIŞ, KAYIP KİMLİK İLANLARINA DİKKAT ÇEKTİ

CHP Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Ünalmış gazetelerinde yabancı uyruklu kişilerin göç idaresinden aldıkları geçici kimlik belgelerini kayıp ilanlarına dikkat çekerek “Suriyeli sığınmacıların bir yandan sahte belgelerle ikâmetgahının kayıtları yaparken, bir yandan da kimlik kayıp ilanlarıyla ‘iyi hal’ durumları oluşturmaya çalıştığı hususuna dikkat etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

CHP Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Ünalmış sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bazı gazetelerde yabancı uyruklu kişilerin verdikleri geçici kimlik belgelerinin kayıp ilanları hakkında açıklama yaptı. Ünalmış açıklamasında “Son zamanlarda dikkat çekici şekilde Suriyeli sığınmacıların ‘kimlik kayıp ilanlarını’ görür olduk. Neredeyse yerel ve ulusal gazetelerin tamamında, her gün 6 ya da 7 adet Suriyeli sığınmacıların “kimlik kayıp ilanı” var. Neden bu kadar kimlik kayıp ilanı var? Hiç düşünen oldu mu? Seçimler yaklaşıyor. Suriyeli sığınmacıların vatandaşlık alarak oy kullanacağı iddiaları ayyuka çıkmış durumda ki, birçok sığınmacıya vatandaşlık verildiği de en yetkili makamlar tarafından açıklandı zaten. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre ise vatandaşlığa giden yolda, sürekli ikâmetgah zorunluluğunun ve yine iyi hal durumunun etkisi çok önemlidir. Suriyeli sığınmacıların, nüfus müdürlüklerine müracaat ederek yasa dışı yollardan başkalarının adreslerine sahte belgelerle kayıtlar yaptırdığı, ikâmetgah sorgulamalarında hiç tanınmayan insanların aynı evde ikamet ettiğinin öğrenildiği ise gündemi sıkça meşgul eden bir gerçek” ifadelerine yer verdi.
Suriyeli sığınmacıların bir yandan sahte belgelerle ikâmetgahının kayıtları yaparken, bir yandan da kimlik kayıp ilanlarıyla ‘iyi hal’ durumları oluşturmaya çalıştığı hususuna dikkat etmeliyiz diye konuşan Ünalmış “Genel kamu kamu düzenini bozan ve milli güvenliği tehdit eden bir suç işlemiş olan sığınmacıya vatandaşlık verilmeyeceği için, gerçek kimliği bilinmeyen veya tespit edilemeyen ancak suça karışmış olan Suriyeli sığınmacıların kendileri için ‘iyi hal’ oluşturmak ve işlemiş oldukları suçların delillerini karartmak adına gerçek olmayan bir isimde, gerçek olmayan bir kimliği kayıp ettiklerini İl Göç İdarelerine beyan ediyor olabilirler. Yeni isimlerle, yeni kimlik çıkartma girişimleri de yerel ve ulusal gazete ilan sayfalarına bu şekilde yansımış olabilir. Bu konuda gerek Emniyet birimlerimizin gerekse devletimizin tüm kurumlarının ciddi araştırma içerisinde olması genel kamu düzenimiz ve milli güvenliğimiz açısından önemlidir. Bizden söylemesi” açıklamalarında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir