Güncel, Politika

SOSYAL DEMOKRATLARA BİR HATIRLATMA

AYHAN GÜLSOY

Tarihten ders almasını bilmeyenler, her defasında aynı çukura düştükçe dövünürler ve derler ki: “Tarih tekerrür eder.” Tarih tekerlek değil ki tekrarlansın, dönüp dursun. Bir önceki deneyden/olaydan/sonuçtan ders almasını bilirseniz, tarih niye tekerrür etsin?

Ne yazık ki hırsları gözlerini bürümüş bazı sosyal demokratlar, onların önde gelenleri, tarihin tekerrür etmesine katkı sundular. Ülkenin bugün gömüldüğü üzücü tabloda onların günahları o kadar çok ki, o kadar çok ki..

***

1994 Yerel Seçimlerinde Ankara Belediye Başkanlığı yarışına katılan sosyal demokrat partilerin  toplam oy oranları % 36 (O günlerde solun birinci partisi SHP  yüzde 26,89, DSP 7,24, 1992’de yeniden açılan CHP ise 2,09 oy aldı.) Melih Gökçek yüzde 27,34 oy ile bir kabus gibi geldi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Merhum Baykal, kazanamayacağını bile bile, merhum Ali Dinçer’i aday göstererek, SHP adayı Korel Göymen’in kaybetmesinde ana faktör oldu. Ali Dinçer 30 bin oy aldı, boşa gitti, Melih Gökçek, 6 bin oy farkı ile başkanlığı kaptı. 1994’ten 2018’e kadar sürecek bir kara örtü Ankara’nın üstünü kapladı.

(DSP Genel Başkanı Ecevit ise, zaten ne birleşmeden yanaydı, ne de diğer sosyal demokrat partileri umursadığı vardı! Bay ve Bayan Ecevitler kendi evlerinde nasıl mutluysalar, kendi partilerinde de mutluydular.  70’lerin efsane lideri, ‘Umudumuz Ecevit’ 1983’ten beri soldaki partileri birleştirmek, başına geçmek şöyle dursun; ısrarla uzak durdu, bütünleşme konusunda her türlü öneriyi reddetti)

***

1999, Ankara Belediye seçimlerinde, belli ki önceki seçimden ders alınmamıştı!

1995’te CHP ve SHP birleşerek CHP adıyla yola devam kararı alınca; solda iki parti kaldı; CHP ve DSP.

99 Ankara seçimlerinde CHP’nin adayı Murat Karayalçın oldu. Karayalçın, 1989’da Ankara Büyükşehir  Belediye Başkanı seçilmiş, başarılı olmuş; sonra da 1993’te SHP Genel Başkanlığına gelmiş biri. SHP-CHP birleşmesinin ardından, parti Genel Başkanı ise  Deniz Baykal’dır.

1999’da yurttaşlar, Gökçek karanlığının sona ereceğine öylesine inandılar ki… Ankara’nın karanlıktan kurtulması, ülkede aydınlığın hakim olması demekti. Aydınlık o kadar yakındı ki… Gökçek kesin kaybediyordu. Fakat o da ne; CHP adayı Karayalçın’ın karşısına; Ecevit, Doğan Taşdelen’i çıkarmaz mı?

CHP adayı Karayalçın, DSP adayı Doğan Taşdelen. Sağduyu sahibi yurttaşlar, ciğeri yanan sosyal demokratlar dediler ki, “bir anket yapılsın, kimin oyu azsa; az olan, ötekinin lehine yarıştan çekilsin.” “Umudumuz Ecevit” bu öneriyi kesin bir dille geri çevirdi.

Karayalçın CHP, yüzde 31,95; Doğan Taşdelen DSP, yüzde 10, 58 oy aldılar. Melih Gökçek, yüzde 33,79 oy oranı ile bir kez daha sosyal demokratlara nanik yaptı.

Bilgin diyor ki, “Bir çukura herkes düşebilir, ama aynı çukura ikinci kez düşenler aptallardır.” Sosyal demokratlar aptal değildir! Akıl ve bilim yolunda yürüyenlerin başında gelir sosyal demokratlar.

Ne aynı çukura, ne de yeni bir çukura vatanseverler düşmeyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir