genel haber, Güncel

TEMA Vakfı Kayseri İl Temsilcisi Dağlı, “Erozyonla topraklarımızı kaybediyoruz”

Ülke topraklarını tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek amacıyla kurulan TEMA Vakfı 1992 yılında kuruldu. TEMA Vakfı’nın 1 milyon 70 bin civarında üyesiyle dünyada sayılı vakıflardan biri haline geldiğini belirten TEMA Vakfı Kayseri İl Temsilcisi Abdülkadir Dağlı, “Hem rüzgâr hem de su erozyonuyla birlikte bir yılda Kıbrıs Adasının tamamını 1 santimetre kaplayacak kadar bir alanı kaybediyoruz” dedi.

Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında Salih Zeki Çetin’in moderatörlüğünde ‘Dün, Bugün, Yarın’ programında TEMA Vakfı ve erozyon dolayısıyla oluşan toprak kayıpları TEMA Vakfı Kayseri İl Temsilcisi Abdülkadir Dağlı ve rofesör Dr. Osman Özsoy tarafından konuşuldu.

Erozyon ve çölleşme ile mücadele Türkiye’de acilen müdahale edilmesi gereken konular olmaya başladı. Bu nedenle bu iki doğasever, konunun hassasiyetini iş dünyasının diğer liderlerine açtı ve 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı yani TEMA Vakfını kurdu. Türkiye’de 1 yılda yaklaşık olarak Kıbrıs’ın üstünü 1 santimetre kaplayacak kadar toprağın erozyon ve rüzgarla taşındığını dile getiren TEMA Vakfı Kayseri İl Temsilcisi Abdülkadir Dağlı, “Kayseri’de karasal iklim, ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili yürütülecek projeler diğer illerde olduğu kadar rahat değil, dikkat etmemiz hususlar var. Mevsim şartlarını takip etmemiz gerekiyor. Vakfımız 1992 yılında Brezilya’da dünya çevre örgütlerinin toplandığı tarihlere denk gelen bir zamanda vakfımız kuruluyor. Dünyadaki insan faktörüyle çevresel kirlenmenin kamuoyu oluşturduğu bir dönemde de vakfımız kuruldu. O tarihlerde hem rüzgâr hem de su erozyonuyla topraklarımızın taşındığını fark etmişler. Ve bunu biz devlet kurumlarına ölçtürdük. 1 yılda ne kadar toprak kaybımızın olduğunu belirlemek için. Her sene Kıbrıs Adasının tamamını 1 santimetre kaplayacak kadar bir alanı kaybediyoruz. Bu muazzam bir büyüklük. Bu araştırma 1990 yıllarında yapılan bir araştırma. Tehlikeye fark eder etmez TEMA Vakfı kurucuları hemen ne yapabiliriz derdine düşmüşler. O dönemin devlet temsilcileri ve vakıf temsilcileri görüşüyorlar. Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma adı altında TEMA Vakfını kuruyorlar” şeklinde konuştu.

’81 İLDE TEMSİLCİMİZ VAR’

Fidan bağışlarının dijital ortamda yapılabildiğini belirten Dağlı, “Geçen yıl 1 milyon gönüllü üye sayısını geçtik. Şu anda da 1 milyon 70 bin civarında üyesiyle dünyada sayılı vakıflardan biri haline geldik. 81 ilde il temsilcimiz var. Yaklaşık olarak 300 noktada ilçe ve mahallelerden destek görüyoruz. Üniversitelerde 150’den fazla öğrenci kulüpleriyle vakfımız temsil ediliyor. Kayseri’de bulunan 4 üniversitede Genç TEMA isminde kulüplerimizde öğrencilerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlar bizim için lokomotif görevindeler. Ağaç Kardeşliği, İklim Değişikliği Eğitimi ve Farkındalık projelerimiz var. Küresel iklim değişikliğinin tüm dünyada sel, yangın ve doğal afetler şeklinde karşımıza çıkması bunları öğrencilerimize kendilerinin anlayabilecekleri seviyede, eğitim materyalleri ile yürütüyoruz. Tüm fidan bağışları dijital ortamda gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir