Köşe Yazıları

BİR ACAYİP KONGRE !

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri İl Kongresi yoğun tartışma ve eleştirilerin gölgesinde tamamlandı. Bit kısım alan ve satanın memnun olduğu, çoğunluğun homurtu halindeki tepkileri sonucu değiştirmedi.

Atanma sürecinde yaşanan tartışmalar ve devamında başlayan  “kongreyi nasıl kazanırım” hesapları bir çok partiliyi kırdı, kızdırdı, küstürdü.

Ömrünü partiye verenlerin yok sayıldığı, daha düne kadar başka partilerde gezenlerin yönetime alındığı, kurultay delegeliklerinde hangi pazarlıkların yapıldığı gibi bir çok tartışmanın içinde yapıldı kongre.

Melikgazi’de yaptırılmayan delege seçimlerini bile “ben ilçe başkanımı dövdürtmem” diyerek  garip bir savunma yapan il başkanı  seçimi kazandı. Nasıl mı ? Normal de 600 delege ile gidilmesi gereken kongre 361 delege ile yapıldı. Yani yarısı yok. Bunun yanı sıra 50’nin üstünde gelmeyen delege, yapılanları protesto eden ilçe delegelerini de düşerseniz geriye 200 civarında delege kalıyor. Zaten il başkanının aldığı oy 194. Bu rakam bile olması gereken delege sayısının altındadır ve tartışmalıdır.

Tepkiler, listede bir çok ismin çizilmesine neden oldu. Ne var ki (demokrasi türküsü söyleyen)il başkanı ve yönetiminin blok liste isteği sonucu listeyi delen isim çıkmadı. Yıllardır partinin yükünü çeken ilçe başkanları kurultay delegeliği ile onurlandırılmamış (söz verilmesine rağmen) ama şu veya bu şekilde tavır koyan isimler  kurultay delegesi olmuştur. Bir genç yöneticisinin yerine emekçi ilçe başkanının listeye alamayan il başkanı ne kadar başarılı olur ?

Umarız olur.

Ama görünen köy kılavuz gerektirmez. Daha kongre salonunda başlayan tartışmalar uzayıp gidecek. Buna neden olanların başında Sayın Feyzullah Keskin geliyor.

Kürsüye çıkan çıkmayan herkes Melikgazi’de yaptırılmak istenmeyen delege seçimlerini ,kongreyi dile getirdi. Önceki il başkanlarından Ayhan Gülsoy’un ifadesiyle “ zaferi kılıçla kazanabilirsiniz ama, kılıcın üstünde kan kalmıştır.”

Bu ayıbı, bu hukuksuzluğu, bu iradeyi hiçe saymayı bu kongre yapısal nedenle “es”geçmiş olabilir. Ama yakın zamanda bir bedeli olacaktır.

Siyasette çok şey beklenen Sayın Keskin atama sürecinden itibaren zaten bütünlemeye kalmıştı, şimdi sınıfı geçmiş gibi görünse de ne yazık ki çok düşük notlarla sınıfta kalmıştır.

İlçe kongresini yaptırmadı gerekçesiyle görevden aldığınız ilçe başkanına “ kurultay delegesi” madalyası takmak neyin nesidir ?

Danışıklığı dövüşün bir sonucu mudur ?

Kongreye katılmayanları saymaya kalksak katılanlardan daha çok emek verenlerdir. Anlamsız bulmuşlardır, tepki koymuşlardır, hatırlanmamışlardır.

Yazık 100 yıllık bir partinin bu kadar kurumsallaşmama inadı nedendir ?

2,5 aylık faaliyetini 2 satırlık faaliyet raporu haline getiremeyenlerin bu çınarı yönetmelerini nasıl bekleyeceğiz ?

“Ben atanırken ilçe delege seçimlerini ve kongrelerini sağlıklı şekilde yapmak üzere görevlendirildim. Ama bizden beklenenden çok daha fazla işler yaptık” dedi Sayın Keskin.

Nedir bu “ çok fazla” olan çalışma ?

Sorumlu olduğun ilin en büyük ilçesinde seçim yapılmamasını şu veya bu gerekçe ile sağlamak !

Başka bu nedenle ilçe başkanını ve yönetimini görevden almak !

100.yıl etkinliği yapıp, 100 kişiyi toplayamamak !

Eski Şeker dosyasını açmak !

10 kişiyle ilçe kongreleri gerçekleştirmek !

Bunlar bayağı çok iş demek.

Biz mi salağız acaba ?

Ya da bazıları çok mu akıllı ?

“Ben ilçe başkanımı dövdürtmem !”

Valla helal olsun.

Ama o ilçe başkanını görevden alırım.

Al sana bir de kurultay delegeliği.

Bu partiyi bu hale getirenler dünden bugüne kim ise  delege affeder belki ama, tarih affetmeyecek.

Bir acayip kongre dedik ya … Gerçekten acayip.

Sağdan da baksan acayip, soldan da baksan acayip.

Çiçeği burnunda ilçe başkanlarının  kurumsal SMS atarak, listede bazı isimleri çizme çağrısını nereye koyacaksınız ?

Gece yarısının karanlığına denk getirerek hazırlanmış bir listenin başarılı olmasını kimse beklemiyor. Bugüne kadar susanlar, susmaya devam edenler partiye zarar gelmesin diyerek susmuşlardır.

Bundan sonra ne olur ? Yaşayıp göreceğiz.

Bir acayip kongre , Melikgazi’de güvenlik nedeniyle yaptırılmayan delege seçimleri için istenme gereği duyulmayan çok sayıda güvenlik görevlisinin gözetiminde tamamlandı.

Tebrikler….Tebrikler…

İbrahim ALTUNTAŞ
Latest posts by İbrahim ALTUNTAŞ (see all)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir